Bezienswaardigheden Venlo

This post is also available in: English (Engels) Deutsch (Duits)

Bezienswaardigheden Venlo:

*Jocus museum Venlo
Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus is de oudste, nog bestaande carnavalsvereniging van Nederland en heeft een eigen museum in het hartje van de stad. Hier zijn pronkstukken te bezichtigen uit de oude Jocus historie, de optocht van Venlo, de Boerebroèlof en de Venlose vastelaovesmuziek.  In de filmzaal draaien oude beelden van vervlogen tijden die voorzien zijn van commentaar. Een must voor elke carnavalsvierder. Of zoals ze hier in Venlo zeggen voor iedereen met een vastelaoveshert!

*Domani
Voormalige kloosterkapel. Deze kapel is een rijksmonument en herinnert samen met het voormalig klooster en bijbehorende tuin die begrensd wordt door de oude stadsmuur aan het rijke kloosterleven in Venlo. De monumentale eeuwenoude kloosterkapel is volledig in tact gelaten en is naast een cultuurpodium ook een locatie voor huwelijken, uitvaarten en bijzondere ontvangsten.

*Köpkes
Een hekwerk met Venlose persoonstyperingen bevindt zich in één van de weinig oorspronkelijk oudste delen van de stad Venlo. Dit hekwerk bevindt zich het keizerstraatje ( ook wel Floddergats genoemd). Ga eens op zoek naar een HölleWölle, Prazelmuts of een Strónsmedam… ( een aantal van deze köpkes zijn ook als miniatuur verkrijgbaar bij Toeristen Informatie Venlo)

*Museum van Bommel van Dam
Museum voor moderne kunst. Het museum krijgt een nieuw onderkomen. Tot nader bericht is het museum gesloten voor publiek. Er is wel een infopunt geopend op Klaasstraat.

* Limburgs Museum
Het historisch en volkskundig museum van de provincie. Vaste presentaties en wisselende tentoonstellingen vertellen het verhaal van Limburg en de Limburgers. Van voedselverzamelaars tot de mens in de multiculturele samenleving. Het museum is sinds 2000 gevestigd in het spraakmakend onderkomen naar ontwerp van Jeanne Dekkers.

* Valuas en Guntrud
Stadsfiguren van Venlo. Volgens de legende zijn het de stichters van de stad. Te vinden naast het Limburgs Museum.

*Rosarium
Een rozenpark in de wijk Rosarium ( wijk in Venlo). Het park wordt door de buurt onderhouden en herbergt een groot aantal variëteiten rozen.

* St. Martinusbasiliek 
De Sint Martinusbasiliek in Venlo is een Gothische kerk en is sinds 2019 een basiliek. De basiliek is op doordeweekse dagen geopend en kan tevens worden bezichtigd onder leiding van een stadsgids. Dit is via Toeristen Informatie Venlo te reserveren.

Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht, buiten en natuur

*Ald Weishoes
Oud pand ( tegenover de Martinuskerk) wat vroeger als wees- en bejaardenhuis diende.

*Joriskerk
De Joriskerk is een protestantse kerk in Venlo. Het deel met de spitse vensters is het restant van de vroegere st. Jorisgasthuiskapel van rond 1380. De kerk is sinds 1702 in het bezit van de gereformeerde Gemeente en is niet toegankelijk voor bezichtiging.

*Stadhuis
Het fraaiste bouwwerk dat Venlo rijk is, namelijk het in renaissancistische stijl gebouwde stadhuis. Het werd gebouwd van 1597 tot 1600 door de Duitse bouwmeester  Willem van Bommel. Opvallend zijn de twee ongelijke, sierlijke hoektorens met afwisselend lagen tichelstenen en zandsteen. Het stadhuis is alleen nog in gebruik voor officiële ontvangsten, huwelijken en raadsvergaderingen.
Met rondleiding alleen op afspraak; niet beschikbaar op dinsdag, zaterdag, zondag en in de avonduren. 

*De Maaspoort
Het cultuur- en congrescentrum ( theater) van Venlo. Sinds 1985 is dit de locatie van het Venlose theater. In het kader van de herontwikkeling van de Maasboulevard heeft het theatercomplex een rigoureuze metamorfose ondergaan en beschikt sinds 2013 over een extra theaterzaal, een vip foyer, brasserie en theaterrestaurant met een buitenterras dat uitzicht biedt over de Maas

*Moder Maas
Zo noemen de Venlonaren liefkozend rivier de  Maas. Hoewel liefde ook kan omslaan in verdriet en wanhoop. In 1926, 1993 en 1995 treedt de Oude Dame buiten haar oevers. In 1993 maar liefst 2 keer en vooral Venlo wordt in december zwaar getroffen. Grote delen van Venlo staan onder water en er worden pendeldiensten ingezet om mensen uit overstroomde gebieden te halen. Het water staat 20 meter boven NAP. Dit drieste record wordt in 1995 gebroken.

Afbeelding kan het volgende bevatten: nacht, brug, buiten en waterMaasboulevard
Is een recreatief gebied aan de Maasoever in het centrale winkelgedeelte van Venlo met terrasjes, een stadspark en een passantenhaven.

*Romerhuis
Het Romerhuis is een goed bewaard gebleven woonhuis met winkel in laat-gotische stijl en werd rond 1521 gebouwd. Heeft in de 2e Wereld Oorlog zware bombardementen doorstaan. Dit fraaie huis werd in 1925 eigendom van de vereniging Hendrick de Keyser en in 1950 hersteld van oorlogsschade.

*Stadsfiguren
In de Jodenstraat staan 3 bronzen beelden van bekende Venlose stadsfiguren. Gerard van den Akker, ( onder de naam Marokko)
Lambert Francken ( Baer de Woers)
Tsen Koa Pai ( Pienda Wullum)

*Shinkichi Tajiri
De wachters op de stadsbrug van Venlo. Dit zijn vier reusachtige gietijzeren krijgers. Dit zijn de Wachters van de wereldberoemde Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri.

*Kunstwerk Tango
Het nieuwe kunstwerk Tango van Fons Schobbers kunt u bewonderen op de Maasboulevard.

*Krijger
De Vreedzame Krijger, zoals het beeld officieel heet, is gemaakt door Rik van Rijswick. Na drie jaar afwezigheid keerde het beeld De Krijger weer terug op Venlose bodem. Een kadootje van de jarige vastelaovendvereniging Jocus aan de stad. De Krijger kunt u vinden op de Maasboulevard op de kop van de Weerd.

*Q4
Is een stokoude Venlose Wijk. Heden, verleden en toekomst smelten er samen tot een spannende wijk met een kleurrijke verzameling winkels en huizen.

*Stadskantoor
Het stadskantoor is een absolute must see, al is het alleen maar vanwege de prachtige groene gevel. Het gebouw is geheel Cradle to Cradle (C2C) gebouwd.
Meer informatie op www.c2cvenlo.nl

Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht en buiten

*Kapel van het Genooy
Voor veel Venlonaren is dit kleine kapelletje waar Maria vereerd wordt, een plek om rust, hoop en steun op te zoeken. Naast de kapel kun je ook lekker lunchen of koffie drinken bij de Genuujerie.

*Wereldvredesvlam
De wereldvredesvlam in het Julianapark is een prachtige plek. Deze vlam bestaat vanaf 1999 en is vanuit Wales over vijf continenten verspreid om de wereldvrede onder de aandacht te brengen.
In Nederland brandt de vredesvlam inmiddels in zes steden, waaronder dus in Venlo.

Wilt u meer weten over de bezienswaardigheden van Venlo? Kom dan bij ons een stadswandeling voor €2,99 halen en ontdek alle ins en outs van Venlo!

*U kunt ook bij ons terecht voor een gratis stadsplattegrondje.
Laat u informeren door een van onze gespecialiseerde medewerkers en ontdek alle activiteiten in Venlo voor binnen en buiten, kinderen en volwassenen, jong en oud.

*U kunt de stad Venlo natuurlijk ook ontdekken onder leiding van een stadsgids die u nog veel meer over onze mooie stad kan vertellen.
Op onze website vindt u de uitgebreide informatie over de rondleidingen met een gids.